Logica voor Filosofen (WB1BD4052)

Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Tentemenregeling

De tussentoets zal zijn op donderdag 23 december (9:00-12:00); het eindtentamen is donderdag 27 januari 2005 van 9-12 uur. Het eindcijfer wordt bepaald door de volgende onderdelen:
Huiswerkopgaven: 0.2
Tussentoets: 0.2
Tentamen: 0.6
7-minuten toetsjes: bonus
Presentatie: bonus

Iedere week wordt er huiswerk opgegeven tijdens het werkcollege op maandag. Dit wordt via deze webpagina ook verspreid. Dit huiswerk moet dan voor het begin van het werkcollege op donderdag worden ingeleverd bij de betreffende werkgroepdocent. Als er een 7-minutentoetsje is, dan wordt deze op maandag tijdens het hoorcollege gegeven.

De indeling van studenten in groepen is als volgt. Er zijn drie groepen die worden ingedeeld op alfabetische volgorde van de (in eerste instantie achter)namen.
Groep 1 wordt begeleid door Gerhard Bos (Gerhard.Bos"apenstaartje"phil.uu.nl), Groep 2 door Joop Leo (Joop.Leo"apenstaartje"phil.uu.nl) en Groep 3 door HannaH Schimmel (hannah.schimmel"apenstaartje"phil.uu.nl).
Groep 1 zijn die studenten met naam tm Glas,
Groep 2 zijn die studenten met naam tm Berry van Putten en
Groep 3 zijn de overige studenten


Kijk voor roostergegevens op het rooster van wijsbegeerte.

Logic and structure

Het wordt zeer van harte aanbevolen om Logic and structure van Dirk van Dalen aan te schaffen. Hoewel het niet altijd even makkelijk te lezen is, valt alles er toch in terug te vinden. Ik zal hier pointers aangeven van de materie die we uit LS hebben behandeld (in chronologische volgorde): Alles uit 1.4, uit 1.1 : Definities 1.1.1 en 1.1.2, alles uit 1.2, uit 1.6 alleen de definitie van de disjunctie intro-regels en disjunctie eliminatie regels. Het correctheidsbewijs voor Natuurlijke Deductie, Lemma 1.5.1. Voor Predicatenlogica is het lastig om goede pointers te geven. Dit komt omdat we met iets makkelijkere definities werken. We werken namelijk niet met functiesymbolen en ipv similarity type spreken we gewoon over een fragment van predicatenlogica. Maar, met deze kennis in het achterhoofd is het nuttig om te lezen: 2.1, 2.2, 2.3 t/m 2.3.11 (t is free for x in phi). Bedenk bij het doorbladeren van 2.4 en 2.5 dat het hier om onze bekende plaatjes gaat. Verder is het nodig om 2.8 te bekijken. De existentiele kwantor wordt in 2.9 behandeld. Sectie 5.1 volstaat voor intuitionisme voor het deel dat wij voor het tentamen moeten kennen. (De nummering heb ik uit de tweede druk.)

Maandag 22 November

We hebben de introductie- en eliminatieregels van de implicatie en de conjuntcie behandeld. Het huiswerk bestaat uit opgaven 9 en 10 van de eerste opgavenserie. Aantekeningen worden hier nog geplaatst. Logic and structure wordt in het bijzonder aangeraden om te kopen.

Donderdag 25 November

We hebben de introductie- en eliminatieregel van disjunctie behandeld en hebben over structurele eigenschappen van waarheid gesproken. We hebben besloten ons op (klassieke) tweewaardige logica vast te leggen. Ziehier, de eerste aantekeningen.

Maandag 29 November

We hebben meer over structurele eigenschappen van waarheid gesproken en hebben waarheidstabellen behandeld. Ziehier, de tweede opgavenserie. Het huiswerk bestaat uit het maken van een natuurlijke deductie bij opgave 14 van vorige week, en bij opgave 1 van deze week. Tevens moeten er waarheidstabellen worden gemaakt bij opgaven 4 en 7 van deze week.

Donderdag 2 december

Geen hoorcollege. In deze notitie heb ik nog even alle regels samengevat. Er zijn ook onberwerkte aantekeningen van deze week.

Maandag 6 december

We hebben de ex-falso regel en de RAA regel behandeld. Ons project wordt nu om de bewijsbare formules aan de tautologieen te relateren. Ziehier, de derde opgavenserie. En ook meer opgaven. Er is een aantal uitwerkingen bij twee opgaven gemaakt. Dit kan wellicht helpen bij het maken van andere opgaven. Er zijn ook onberwerkte aantekeningen van dit college.

Donderdag 9 december

Joop Leo heeft een uitwerking van Opgave 10 gemaakt. Hier is ook nog een korte notitie over valuaties. Er zijn ook onberwerkte aantekeningen van dit college.

Maandag 13 december

We hebben meer over volledige inductie gesproken. Er is een uitwerking van een voorbeeldopgave beschikbaar. In deze opgave worden natuurlijke deductie met volledige inductie gecombineerd. Het houdt je van de straat... Joop Leo attendeerde mij op een leuk en eenvoudig artikeltje over volledige inductie. Via een foute toepassing is het mogelijk rare dingen te bewijzen. Er zijn ook onberwerkte aantekeningen van dit college.

Donderdag 15 december

We hebben nog meer over volledige inductie gesproken. De slogan van dit college was: iedere inductief gedefinieerde verzameling heeft een eigen inductieprincipe. We hebben volledige inductie voor formules bekeken. Ook hebben we iets over volledige inductie voor bewijzen gezegd. Ziehier, de de vierde opgavenreeks. Ook is er een tweetal uitwerkingen. Er zijn ook onberwerkte aantekeningen van dit college.

Maandag 20 december

We hebben het hoorcollege op een afwijkende tijd, namelijk 11.00-12.30 uur in Ruppert Rood. Ulrich Gruen (deeltijdstudent) heeft antwoorden van een boel opgaven gemaakt. Op veler verzoek heb ik een oefenversie van de tussentoets gemaakt. Ook heb ik van deze oefenversie de nieuwsoortige opgaven uitgewerkt. Bas de Haas (werkgroepbegeleider deeltijd) en Ulrich Gruen (deeltijdstudent) hebben samen een bijzonder verhelderende uitwerking van een natuurlijke deductie gemaakt. Er zijn ook onberwerkte aantekeningen van dit college.

Donderdag 23 december

We hebben van 9:00-12:00 een tussentoets in het Educatorium zaal Beta. De cijferlijst laat zien dat de toets vrij goed is gemaakt. (Gemiddelde>7.7) De nakijksleutel was 1:7;2:elk onderdeel 7;3:3,3,3 en 16 voor de inductie;4: 5, 15; 5: elk onderdeel 5 punten.


Gelukkig 2005!


Maandag 3 januari

We beginnen met Hoofdstuk 2 van van Dalen: Predicaten logica. De opgaven van deze week zijn zeer eenvoudig. Onze definitie van waarheid van predicaatlogische uitspraken is Lemma 2.4.5. uit LS. Het huiswerk bestaat uit nummer 4 en 8 van alle secties en bovendien nummer 12 van 1.1 en 1.2. Er zijn ook onberwerkte aantekeningen van dit college.

Donderdag 6 januari

We hebben meer gesproken over syntax en semantiek voor predicatenlogica. Ook hebben we de introductie en eliminatieregels van de universele kwantor behandeld. Bas de Haas (assistent voor de deeltijdstudenten) heeft een opgaven uitgewerkt. Er zijn ook onberwerkte aantekeningen van dit college.

Maandag 10 januari

We hebben de deductie regels voor de kwantoren behandeld. Met een gastoptreden van Professor van Dalen. De opgaven van deze week zijn ook al beschikbaar. Het huiswerk bestaat uit opgave 3.8, 3.9, 4.3 en 4.4. Er zijn ook onberwerkte aantekeningen van dit college.

Donderdag 13 januari

Met een gastoptreden van Professor van Dalen. In deze notitie kunnen we de notie van Kripke model nalezen zoals deze door van Dalen is behandeld.

Maandag 17 januari

Voorlaatste college. Herhaling en afronding. De opgaven van deze week zijn ook al beschikbaar. Het huiswerk is opgave 3.7 van week 7 en opgave 3.3 en 3.8 van week 8.\

Er is ook een oefententamen beschikbaar.

Verder plaats ik hier nog een aantal uitwerkingen. De nummeringen verwijzen naar de nummeringen bij het deeltijdcollge. Ulrich heeft een groot aantal opgaven van Week 3&4 uitgewerkt. Ze zijn nog niet helemaal goed, maar ik heb ook mijn commentaar op de pagina geplaatst.

Mijn commentaar: Dag Ulrich, Na aanleiding HW 3&4, versie 14 jan: Het is bijna helemaal goed. Ik zal het op het web plaatsen met mijn opmerkingen erbij. Als je een nieuwere versie stuurt zal ik die op het web plaatsten. Deductie: Bij 10: inderdaad, dit moet RAA zijn, anders concludeer je slechts \neg \neg p Bij 11: fout: sinds wanneer worden er bij een en introductie aannames ingetrokken? /\ I _6 is dus fout! Maar ja, je kunt p simpel concluderen uit de aanname 7. Toegegeven, het bewijs wordt erg groot. Het is dan ook raadzaam het bewijs in tweeen te splitsen. Verder goed. Konstrukties Bij konstrukties is de tekst nog niet helemaal goed. Beter: "Te bewijzen ..., Uit de aannamen volgt,... en dus..., QED" Probeer het nog een keer. Stuur mij de verbeterde latex en pdf op en dan zal ik de laatste verb. doorvoeren. 5 is nog niet goed want je houdt twee open aannames over! Valuaties 1 (a) klopt niet Je bedoelt v(a/\b)=v(a)*v(b). Alternatief: v(a/\b)=1 iff v(a)=1 en v(b)=1 maar geen kruising 1 (b) "v (\varphi)=1 of" ipv "v (\varphi) of" 1 (e) klopt niet. Er staat geen predicaat achter de iff (i) is ook onvolledig Bij 2: ten slotte blijkt... dat is een beetje rare notatie Bij 3: min of meer. Kan wel iets beter opgeschreven worden. Bijvoorbeeld door de iff te beschouwen als if (=>) and only if ( < = ). Semantiek en Deduktie Bij 1: je doet er goed aan om je bewijzen iets beter te structureren (struktureren zo je wilt). Na "Beschouw v zo dat ... ." Moet komen "We willen inzien dat voor deze v inderdaad v(q->p)=1. En inderdaad ...." Bij 7 zou ik "=>" vervangen door "volgt uit" Bij 9: laat gewoon de laatste zin weg! Bij 10: dit is fout. Bij ->_2 en ->_3 ga je de mist in. er worden hier geen aannames ingetrokken! Bij 11: dit gaat mis bij ", dus v(p)=1 en ..." Je moet hier een gevalsondescheiding doen. Bij 13: de waarheidstabel is goed, maar die eerste regel is een beetje onzin Fijn dat je erbij hebt gezet hoe het niet moet! Groeten, Joost



Ulrich heeft ook van week 5 en 6 uitwerkingen gemaakt. Hier staat echter nog wel een aantal onvolkomendheden in. Ik heb nog geen tijd gehad om hier met Ulrich over te communiceren maar met het oog op de tijd leek het mij goed om de ongecorrigeerde versie maar wel op het net te zetten. Wellicht kunnen studenten er toch iets aan hebben.

Mevrouw S. (die graag in de anonimiteit verblijft) heeft een uitwerking van Opgave 6B gemaakt. Mevrouw S. gaf het volgende commentaar:

Het is gemaakt met behulp van kilo's paracetemol en in het programma Flash.

Donderdag 20 januari

Laatste college + vragenuur

Donderdag 27 januari

Ziehier, het eindtentamen. Hier het algoritme om de eindcijfers te bepalen: Cijfer Hw: beste 6, factor 0.2 Tussent: factor 0.2 Tent: factor 0.6 (de eventuele bonussen zijn al verdisconteerd) Bonus: 7 min.toets: beste twee, optellen en delen door honderd (maximaal dus 0.2) presentatie of actieve deelname: 0.1 Eindcijfer: Cijfer + bonus. Vanaf de 7.5 geen bonus meer. En ook resultaten uit de groep van Joop. Ook beschikbaar ik pdf formaat. En ook resultaten uit de groep van HannaH. En ook resultaten uit de groep van Gerhard. Komt Nog....
Joost Joosten
Last modified: Mon Jan 31 16:10:32 MET 2005